20 Aralık 2009 Pazar

Cumhuriyet Dönemi Manavgat

Manavgat'ın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 150-200 yıl öncesine kadar dayandığı biliniyor. Manavgat çayı civarında iki yakalı bir bölge olarak belgelerde adı geçmektedir. 1923 yılında vilayet yapılan ANtalya ile birlikte ilçe, kaza haline gelmiş. Ama ozamanlar doğal ortamın elverişsizliği sebebi ile gelişememiş. 1920-1930 arasında konutlar iki tahta kagir bina ,saz damlar bulunuyordu.
Manavgat çayı doğu ve batı yakasında yer alan bölge 15 yy'da Osmanlı'ya katılmıştır. Daha önceleri Melas ismi ile anılıyormuş. Bağlanmadan önce 19. yy sonlarına doğru Alanya mkazasına bağlı nahiye merkezi olan bir yerdi.
Antalya ile mersin arasında bulunan manavgat Antalya'nın üçüncü büyük ilçesidir. Kentin ismi Pamfilya-Kilikya sınırları içinde bulunan bir antik kentten gelmektedir. Evliya çelebininde yazılarında geçen bölge, kaplan avı yörük halkın oturduğu bir yer olarak anlatıyor. tepeleri, Toroslar�dan inen akarsuları, Bati Toroslar�ın guney kesimlerini, Akdeniz iklimi, maki toplulukları ile gezilmeye değer yerlerden. İlçede pamuk, çeltik, susam ve buğday, karpuz ünlü yiyecekleri. Yeşilllikler içine gömülü bu güzel tatil yerini mutlaka ziyaret edin.

0 yorum:

Yorum Gönder